Αλκοόλ’ ωφελέειν η (μη) βλάπτειν

alcohol1-300x267Πολλά ακούγονται και γράφονται γιά το αλκοόλ, την χρήση και την κατάχρηση του’ κάνει καλό; βλάπτει; πόσο μπορείς να πίνεις χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα υγείας;  Η  άμεση δράση του αλκοόλ στον άνθρωπο οφείλεται στην επιρροή του σε διάφορα  συστήματα εγκεφαλικών νευρομεταβιβαστών’ η επίδραση του στο σύστημα των οπιοειδών είναι υπεύθυνη γιά την δημιουργούμενη ευφορία, ενώ η αντίστοιχη επίδραση στο σύστημα  GABA είναι υπεύθυνη γιά την αγχολυτική και κατασταλτική του ιδιότητα.

Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η χρόνια  κατανάλωση αλκοόλ είναι βλαπτική γιά τον ανθρώπινο οργανισμό  και είναι υπεύθυνη για μιά σειρά από σοβαρές ασθένειες : στεάτωση ήπατος,στεατοηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος,  alcohol_bodyπαγκρεατίτιδα, μυοκαρδιοπάθεια, γαστρίτιδα, αιμορραγίες από το γαστρεντερικό σωλήνα,καρκίνο μαστού-ήπατος-οισοφάγου-στοματοφάρυγγα, εθισμό,δηλητηρίαση εξAlcohol-facts-alcohol-effect αιθανόλης.  Επιπλέον η οξεία η/και χρόνια λήψη αλκοόλ δυνατόν να έχει σημαντικά επακόλουθα, όπως ατυχήματα, εγκληματικές ενέργειες, ανάπτυξη ψυχώσεων και ανοικής συνδρομής.

Μα δεν υπάρχουν και ωφέλιμες ιδιότητες του αλκοόλ;  έχει διαπιστωθεί ότι η ημερήσια κατανάλωση ενός ποτού από υγιείς  ενήλικες γυναίκες και δύο ποτών από LCAHH4BYOCAG6BVX7CAUN4MFNCAKHIR3BCANSM34RCACUR2R3CABFLHEUCA8I7HSCCAOVJKESCA2C81MXCADEN38XCAGPC0T3CATCIYH4CAHEVOHACA5I3MOOCA0FVS5SCANOO6NHCAPR0PZQCAV0JNYXυγιείς ενήλικες άνδρες μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 30%. Στούς πίνακες 1 και 2 φαίνεται τι εννοείται με τον όρο ποτό, πόσες θερμίδες περιέχονται και ποιές είναι οι αντιστοιχίες είδους ποτού-μερίδας-θερμίδων.

πιν.1

ΠΟΤΟ ΟΥΓΓΙΕΣ (oz)/  ML ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
ΜΠΥΡΑ 12 /345 1 ΚΟΥΤΙ 156
ΚΡΑΣΙ 5  /145 1 ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙΟΥ 116
ΑΛΛΟ ΑΛΚ/ΧΟ ΠΟΤΟ(ΒΟΤΚΑ,ΤΣΙΠΟΥΡΟ,ΟΥΙΣΚΙ) 1,5 /44 1 ΜΙΚΡΗ ΜΕΡΙΔΑ 11Ο

πιν.2

1 ΟΥΓΓΙΑ (oz) 29 ML
1 GR ΑΛΚΟΟΛ 7  ΧΘΕΡΜΙΔΕΣ
1ΟΟ ML ΜΠΥΡΑ 45  ΧΘΕΡΜΙΔΕΣ
100 ML ΚΡΑΣΙ 80  ΧΘΕΡΜΙΔΕΣ
100 ML ΑΛΛΟ ΠΟΤΟ 250  ΧΘΕΡΜΙΔΕΣ

 

 

 

Ετσι λοιπόν εάν ένας υγιής ενήλικας επιθυμεί να καταναλώνει αλκοόλ είτε επειδή του αρέσει, είτε επειδή θέλει να αποκτήσει καρδιαγγειακά οφέλη (πιστεύοντας και στην γνωστή Ιπποκράτεια ρήση-ωφελέειν η μή βλάπτειν) μπορεί να καταναλώνει  ημερησίως μέχρις : η γυναίκα ένα κουτί συνήθους μπύρας,  η ένα έως δύο ποτήρια κρασί, η ένα άλλο αλκοολούχο ποτό / γιά τον άνδρα ισχύει η διπλάσια ποσότητα.

Προσοχή όμως :  1) δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες με προδιαθεσικούς παράγοντες γιά καρκίνο μαστού  www.nikmara.wordpress.com, 18/07/12. 2) είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κανείς και να αυξήσει την κατανάλωση του αλκοόλ΄τότε φυσικά τα οφέλη εξανεμίζονται και οι κίνδυνοι εμφανίζονται.Alcohol%20odor


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.