Επανεμφανιζόμενες/αναδυόμενες λοιμώδεις ασθένειες-απειλή γιά την δημόσια υγεία

emerging_diseases1Οι αναδυόμενες στις ημέρες μας λοιμώδεις νόσοι (Λ.Ν) οφείλονται σε νέα η πρόσφατα ταυτοποιηθέντα παθογόνα αίτια’ οι επανεμφανιζόμενες Λ.Ν οφείλονται σε γνωστά παλαιά μικρόβια τα οποία εθεωρείτο  ότι ευρίσκονταν υπό πλήρη έλεγχο και καταστολή.  Τρεις είναι οι κύριες κατηγορίες αιτίων οι οποίες ενέχονται στην επανεμφάνιση παλαιών και ξεχασμένων Λ.Ν :  α) οι σχετιζόμενες με τον άνθρωπο (γήρανση, αστικοποίηση,μετανάστευση, σεξουαλική συμπεριφορά) β) οι σχετιζόμενες με τα μικρόβια (αντοχή στα αντιβιοτικά, διεισδυτικότητα) γ) οι σχετιζόμενες με το περιβάλλον (τρόφιμα, κλιματική αλλαγή).  Οι προκαλούμενες από μικρόβια επανεμφανιζόμενες  Λ.Ν  ετύγχαναν μέχρις πρόσφατα μικρότερης προσοχής από το κοινό (αλλά και από τον επιστημονικό κόσμο) σε σχέση με τις αντίστοιχες από ιούς (γρίππη, SARS) ‘ όμως εμφανίζουν υπερδιπλάσια συχνότητα από τα ιογενούς προέλευσης Λ.Ν, (55-24%)  και επιπλέον αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της φαρμακαντοχής. Τρείς είναι οι κύριες επανεμφανιζόμενες Λ.Ν οι οποίες αποτελούν στην εποχή μας  μεγάλο κίνδυνο γιά την δημόσια υγεία’  σύφιλις, χολέρα, φυματίωση.

Σύφιλις : πρόκειται γιά μία χρόνια συστηματική λοίμωξη που οφείλεται στο τρεπόνημα το ωχρό και μεταδίδεται απόfig 2.41 άνθρωπο σε άνθρωπο με την σεξουαλική επαφή, η από πάσχουσα μητέρα στο νεογνό. Επιδημίες αναφέρονται στη Ευρώπη από 15ο0-1900 μχ, και  η ασθένεια αντιμετωπίσθηκε αρχικά με την ταυτοποίηση του τρεπονήματος (1905) και ακολούθως με τήν διάδοση των προφυλακτικών και τη  χρήση των αντιβιοτικών. Παραμένει ενδημική στην υποσαχάρια Αφρική και Ν.Α Ασία και αναδύεται εκ νέου στις  αναπτυγμένες χώρες λόγω επιδημιολογικής και βιολογικής συνέργειας με τον ιό του AIDS  (HIV) ‘ η νόσηση από σύφιλη  αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από AIDS.   Στις ΗΠΑ,Ρωσία,Κίνα η επανεμφάνιση της νόσου αποδίδεται  στην μετανάστευση,ανεργία,φτώχεια,τοπικούς πολέμους,έλλειψη πρόσβασης σε κρατικές υπηρεσίες υγείας, αλλαγή σεξουαλικής συμπεριφοράς καί  στο κοινωνικό στίγμα. Η θεραπεία βασίζεται στην πενικιλλίνη,  δεν υπάρχει εμβόλιο ,και γιά την αντιμετώπισή της είναι απαραίτητη  η ανεύρεση και η θεραπεία πασχόντων και των συντρόφων τους, καθώς και η χρησιμοποίηση προφυλακτικών.

Χολέρα :  είναι μιά δυνητικά θανατηφόρα διαρροική  ασθένεια  που οφείλεται στο δονάκιο της χολέρας και έχεcholeraι εμφανισθεί από τις αρχές του πολιτισμού’ περιοδικά έχει χαρακτήρα επιδημικό η ενδημικό, κυρίως μετά από φυσικές καταστροφές η σε περιόδους οικονομικού κράχ (Αιτή, Αφγανιστάν, Ζιμπάμπουε), με 3000000 κρούσματα /έτος.  Μεταναστεύσεις πληθυσμών,κακή υγιεινή του νερού, πόλεμοι τοπικοί και μεταβολές του δονακίου , είναι υπεύθυνοι παράγοντες για την επανεμφάνιση της ασθένειας.  Η αντιμετώπιση γίνεται με πόσιμα μείγματα υγρών (καθορισμένης σύστασης από τον Π.Ο.Υ) και  ίσως και με αντιβιοτικά (ανάπτυξη αντοχής)΄δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμο εμβόλιο (το 2012 πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Ζιμπάμπουε), και η πρόληψη βασίζεται στην διατήρηση καθαρού προσβάσιμου νερού.

Φυματίωση :  Αρχαία ασθένεια , με εμφάνιση επιδημιών μεταξύ 1800-1900 μ.χ. Με την ταυτοποίηση του αιτίου ( βάκιλλος τουStreptomyces_plates_and_colonies[1] koch-Mycobacterium tuberculosis) , την ανάπτυξη διαγνωστικών tests  και την συνδυασμένη αντιβιοτική αγωγή, η νόσος μέχρις το 1980-1990 ήταν υπό έλεγχο ‘ όμως το 1993  ο Π.Ο.Υ την ανέδειξε σαν μείζονα απειλή γιά την δημόσια  υγεία, υπολογίζοντας ότι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα λοίμωξη και από όσους εξ αυτών δέν έχουν λοίμωξη από HIV, το 10-15% θα παρουσιάσει κλινική  φυματίωση. Η θεραπεία βασίζεται στην πολύμηνη χορήγηση συνδυασμού αντιβιοτικών, αλλά δυστυχώς  έχουν εμφανισθεί μυκοβακτηρίδια  ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ  ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ   ΤΟΥΣ  ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ. Η πρόληψη είναι δυσχερής’ το γνωστό εμβόλιο BCG ίσως προστατεύει τα παιδιά από σοβαρή νόσηση. Η επανεμφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας στις αναπτυγμένες χώρες αποδίδεται στις μεταναστεύσεις, στην καθυστερημένη διάγνωση, στην φτώχεια και στο AIDS.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 Ο φιλόσοφος, ποιητής και συγγραφέας  George Santayanna  είχε πεί’ όποιος δεν θυμάται το παρελθόν, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Η σύφιλις, η χολέρα και η φυματίωση ήταν ξεχασμένοι εχθροί του ανθρώπου και δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν η γρήγορη παγκοσμιοποίηση,  οι μεταναστεύσεις πληθυσμών και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως, γεγονότα που οδήγησαν στην επανεμφάνιση των παραπάνω Λ.Ν και στην ανάδειξή τους σαν μείζονα προβλήματα γιά την δημόσια υγεία.

vaccineΤο μέλλον δεν φαίνεται να είναι παρά η παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων και η καταπολέμηση της φτώχειας΄ μέχρις τότε είναι απαραίτητη η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία καθώς και η εκπαίδευση-πληροφόρηση του κοινού. Η τελευταία  πρόταση έχει ιδιαίτερο νόημα για την χώρα μας όπου επανεμφανίζονται και η φυματίωση  και  η σύφιλις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.