Βλάπτει το ασβέστιο;

ΕTROFESίναι  γνωστό ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο καθώς και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν μόνο η/και ασβέστιο δυνατόν να προλάβει την οστεοπενία και την οστεοπώρωση, ειδικά σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, και ως εκ τούτου η κατανάλωση συμπληρωμάτων με ασβέστιοCalcium-Supplements ειναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Επιπλέον έχουν δημοσιευτεί και ολίγες μελέτες που αναφέρουν ευνοική επίδραση του πρόσθετου ασβεστίου στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων-ΑΕΕ (JAMA, STROKE).

Ομως σύγχρονες μετααναλύσεις πολλών μελετών (BMJ) αναφέρουν ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου δυνατόν να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου (ΟΕΜ)- πιθανώς λόγω ασβεστοποίησης του τοιχώματος των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ άλλη μεγάλη μελέτη anim_anginamyocardial-infarction-31(EPIC,Heart) διαπιστώνει σημαντική αύξηση του ΟΕΜ σε άτομα που ελάμβαναν μεγάλη ποσότητα συμπληρωμάτων ασβεστίου. Σε πρόσφατη ηλεκτρονική εκδοση του   JAMA δημοσιεύτηκε μεγάλη μελέτη που αφορούσε 388000 άτομα που παρακολουθήθηκαν 12 χρόνια (και η οποία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ)  η οποία διαπίστωσε 1) ότι η πρόσληψη 1000 χγμ ασβεστίου /24ωρο σαν συμπλήρωμα σε σχέση με μηδαμινή επιπλέον πρόσληψη οδηγεί σε 19% αύξηση του καρδιαγγειακής αιτίας θανάτου  (πλην ΑΕΕ) στους άνδρες, αλλά όχι και στις γυναίκες και 2) η κατανάλωση πάνω από 1400 χγμ ασβεστίου /24ωρο  σαν συμπλήρωμα οδηγεί σε αύξηση της θνητότητας από όλα τα αίτια,εκτός από ΑΕΕ.

Ετσι λοιπόν οι τρέχουσες συστάσεις (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) είναι οι άνδρες και οι calcium-rich-foods-graphicπροεμμηνοπαυσιακές γυναίκες  να προσλαμβάνουν ασβέστιο από τροφές (γαλακτοκομικά με ολίγα λιπαρά, λαχανικά, φασόλια), ενώ οι μεταεμμμηνοπαυσιακές γυναίκες  να λαμβάνουν σαν συμπλήρωμα 600-1000 χγμ ασβεστίου. Βέβαια ανάλογα την κάθε περίπτωση, δυνατόν να υπάρχει εξατομίκευση της συνστώμενης δοσολογίας του ασβεστίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.