Black chocolate-κακάο

Επάνοδος στο θέμα του πολλαπλού όφελους  της μαύρης σοκολάτας (Μ.Σ) στην υγεία –220px-Nobel_Prizehttp://https://nikmara.wordpress.com/09/06 / και 22/11/12, μετά από πρόσφατη δημοσίευση στο NEJM  όπου αναφέρεται ότι χώρες με μεγάλη κατανάλωση Μ.Σ παράγουν πολλούς νομπελίστες (πιθανότατα λόγω αυξημένης νοητικής λειτουργίας των κατοίκων).

THEOBRΗ σοκολάτα προέρχεται από τους καρπούς του κακάο (δένδρο Theobroma cacao tree) το οποίοcacao είναι πλούσιο  (όπως και το τσάι) σε φλαβονοειδή flavanoids-md, γνωστά πλέον γιά τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Σαν Μ.Σ θεωρείται εκείνη που είναι πλούσια σε κακάο (70%), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες (λευκή,γάλακτος) που περιέχουν ολιγότερο κακάο και περισσότερη σάκχαρη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

black-chocolateΑπό την μελέτη των σύγχρονων σχετικών ιατρικών άρθρων διαπιστώνονται τα παρακάτω:  1)  Κατανάλωση 30-60γρ Μ.Σ (1 μπάρα=30-60 γρ=1-2 ουγγιές) 1-3 φορές/μήνα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 26%, ενώ η κατανάλωση  της ίδιας ποσότητας 1-2 φορές/βδομάδα  κατά 32%.  Καθημερινή πρόσληψη Μ.Σ ελαττώνει τους κινδύνους γιά έμφραγμα, θάνατο από στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ η πρόσληψη 100γρ/ημέρα μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 25mm Hg.

2) 50-60 γρ Μ.Σ/βδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 14-17% ( JACC, Neurology), ενώ η νοητική-γνωσιακή λειτουργία βελτιώνεται όταν αυξάνεται η πρόσληψη Μ.Σ ,κύρια σε υγρή  μορφή (Hypertension, Co gnitive Co coa A ging stydy).

3)  Η κακή χοληστερόλη (LDL) μειώνεται, και η καλή χοληστερόλη αυξάνεται όταν τρώμε Μ.Σ, καταρρίπτοντας τον μύθο της λιπιδογενούς δράσης της ( το κορεσμένο λιπαρό οξύ stearic acid που είναι κύριο συστατικό της Μ.Σ δρα ουδέτερα στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης)’ ταυτόγχρονα  η αυξημένη κατανάλωση της Μ.Σ -χωρίς υπερβολές, ελαττώνει τον Δ.Μ.Σ!!!- αδυνατίζει!!! (Arch Int Med).

4)  Παρά την φήμη γιά βελτίωση του θυμικού και της διάθεσης όταν τρώμε Μ.Σ μέσω της επιδρασης στούς υποδοχείς της ντοπαμίνης, φαίινεται ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει’  η παραπάνω πρόσληψη Μ.Σ συμβαδίζει με αυξημένη επίπτωση κατάθλιψης. 

chocolate5) Η καθημερινή κατανάλωση δύο φλυντζανιών ροφήματος κακάο, πλούσιου η όχι σε φλαβονοειδή (600 η 13 mgr ημερησίως), αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου και προάγει την επίδραση της αυξημένης ταχύτητας αιματικής ροής στους εγκεφαλικούς νευρώνες με τελικό αποτέλεσμα την βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και την διατήρηση της ακεραιότητας της λευκής ουσίας του εγκεφάλου2010-07-28-13-26-15-2-if-you-do-not-like-black-chocolate-you-can-drink (Neurology,08/13) ακόμα και σε άτομα με αγγειακά προβλήματα’ δεν είναι γνωστό αν γιά αυτό το αποτέλεσμα υπεύθυνη είναι η έστω και μικρή ποσότητα φλαβονοειδών η άλλη ουσία (καφεϊνη;).

Ολα αυτά είναι πολύ ελκυστικά,όμως μην ξεχνάτε: 60 γραμ Μ.Σ που είναι μία η σχεδόν μία μπάρα, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ  σε 440  θερμίδες!

Advertisements

One thought on “Black chocolate-κακάο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s