Μύθοι και αλήθειες για την παχυσαρκία,ακόμα περισσότερα

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση πολλαπλών μελετών που δημοσιεύτηκε στην online  έκδοση του NEJM  Ιαν 31 αποκαλύπτει επιστημονικά αναληθείς και αστήρικτες αντιλήψεις οι οποίες είναι διαδεδομένες στον πληθυσμό αλλά και στην επιστημονική κοινότητα .

food_new1)Μικρές μειώσεις στην ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής, με η χωρίς προσθήκη φυσικής άσκησης ,οδηγούν σε μεγάλη ,σταθερή και διαρκή απώλεια σωματικού βάρους (Σ.Β). Η άποψη αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι 3500 kcal–>435 mkgr,άρα όσο αυξάνεται η θερμιδική κατανάλωση και ελαττώνεται η αντίστοιχη πρόσληψη, τόσο και θα μειώνεται το Σ.Β’  όμως με την προοδευτική μείωση του Σ.Β μεταβάλλονται οι ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού και απαιτείται έτσι περισσότερη άσκηση και ολιγότερη κατανάλωση τροφής.

2) Στόχοι γιά ρεαλιστική  απώλεια βάρους βοηθούν στην πραγματοποίηση της’ φαίνεται όμως ότι συμβαίνει το αντίθετο, και ότι φιλόδοξες επιδιώξεις  και στόχοι οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια Σ.Β

3)Προτιμάται η βραδεία και προοδευτική απώλεια Σ.Β γιά καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα’ όμως ταχεία απώλεια Σ.Β  μέσω σημαντικής μείωσης των προσλαμβανόμενων θερμίδων οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια μετά από 6 μήνες , η οποία και επιμένει και μετά 18μηνο.

sexgod4)Η συνήθης  διάρκεια της σεξουαλικής πράξης έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια 100-300kcal’  μήν χαίρεσθε, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα συνεπάγεται απώλεια 3,5 kcal/min,  άρα 75-80 περίπου kcal συνολικά.

5) Τρώγοντας καθημερινά πρωινό προλαμβάνεται η παχυσαρκία’ δεν έχει αποδειχθεί.

6)Προσθέτοντας φρούτα και λαχανικά στην διατροφή , αδυνατίζεις’ λάθος, οφελείται η υγεία  αλλά δεν χάνονται κιλά.

7) Οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις Σ.Β έχουν σαν συνέπεια αυξημένη θνησιμότητα’  δεν έχεdiatrofi-xamili-se-lipara-odigei-se-meiosi-varous-kai-deikti-mazas-somatos-1-315x236ι αποδειχθεί.

Επισημαίνεται ότι έχει  ήδη δημοσιευτεί  σε ελληνικό περιοδικόHellenic Journal of Nutrition and Dietetics ,2/2/2011)   η διάψευση δύο μύθων:

1) Αύξηση της άσκησης συνεπάγεται συνεχή απώλεια λιπώδους ιστού. Λάθος’  υπάρχει εξατομίκευση, μεταβολή ενεργειακών αναγκών με την απώλεια του λιπώδους ιστού, μεταβολή της φυσικής δραστηριότητας μετά την αυξανόμενη – συνεχόμενη άσκηση.

2) Γιά να χάσεις 500 mgr λίπους/βδομάδα, πρέπει να προσλαμβάνεις 500 kcal  ολιγότερον την ημέρα. Ομως ο παχύσαρκος χάνει ευκολότερα λίπος από ότι ο αδύνατος, ο οποίος χάνει αναλογικά ευκολότερα μυικό ιστό’ επίσης αυτός ο οποίος προσλαμβάνει ολιγότερες θερμίδες ημερησίως, χρειάζεται περισσότερη άσκηση έτσι ώστε να συνεχίσει να χάνει Σ.Β.

Αντίθετα υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα τα οποία στηρίζουν τις παρακάτω απόψεις:

α) Σημαντικές περιβαλλοντικές αλλαγές και αλλαγές στις συνθήκες ζωής, έχουν εξ ίσου καλά αποτελέσματα με τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.

β) Η ορθή  θερμιδικά διατροφή  οδηγεί στην απώλεια Σ.Β και όχι μόνον οι προσπάθειες εφαρμογής δίαιτας.

γphysical-exercise1) Η τακτική φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά ακόμα και όταν δεν έχει αποτέλεσματα διατηρούνται  σημαντικά γενικότερα οφέλη υγείας.

δ) Οσον αφορά τη καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, η συμβολή του περιβάλλοντος και των γονέων είναι απολύτα απαραίτητη.

ε) Η προμήθεια η το μαγείρεμα συγκεκριμένων  και καθορισμένων γευμάτων δημιουργεί καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια Σ.Β από ότι οι απλές συμβουλές και οδηγίες.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο ότι απαιτείται από την επιστημονική κοινότητα  πολύ περισσότερη  εργασία και έρευνα στο θέμα της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, αλλά και περισσότερη ειλικρίνεια στην τακτική ενημέρωση του κοινού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.