Αυγά και καρδιαγγειακά νοσήματα

heart-cv-diseaseΕίναι γνωστό ότι οι καρδιαγγειακές (ΚΑ)  ασθένειες αφορούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών -παρά τις προσπάθειες γιά μείωση των παραγόντων κινδύνου’ δυστυχώς μέχρις το 2020 αναμένεται να αποτελούν και το κύριο αίτο νοσηρότητας και  θνησιμότητας και στις  αναπτυσσόμενες χώρες.  Τα αυξημένα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερίνης αποτελούν ldlέναν από τους κυριότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και εξαρτώνται κύρια από την παραγωγή της από το ήπαρ αλλά  και από την διαιτητική πρόσληψη γιά την οποία η σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας  (AHA) είναι να μην υπερβαίνει τα 3οο mgr χοληστερόλης/ 24ωρο.

how-to-raise-chickens-to-lay-eggs1Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών <κάνει κακό στην καρδιά> γιατί περιέχουν πολύ χοληστερίνη (περίπου 210 mgr)’  περιέχουν όμως και ιχνοστοιχεία, πρωτείνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα- όλα χρήσιμα γιά τον ανθρώπινo οργανισμό.egg

Πρόσφατα στο BMJ  δημοσιεύτηκε ανάλυση 8 μελετών με 260000άτομα όπoυ διαπιστώνεται ανατροπή αυτής της αντίληψης: Η αυξημένη πρόσληψη αυγών (πάνω από ένα καθημερινά) ΔΕΝ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισόδιου (ΑΕΕ), εκτός από τους διαβητικούς ασθενείς όπου αυτό όντως συμβαίνει’ επιπρόσθετα , η αυξημένη κατανάλωση αυγών σχετίζετα με μειωμένο κίνδυνο αιμορραγικού  ΑΕΕ. Τα συμπεράσματα αυτά  εκτός του ότι καταρρίπτουν έναν αστικό μύθο, έχουν ιδιαίτερο πρακτικό αποτέλεσμα σε διαιτητικές οδηγίες στις πτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα αυγά  είναι μιά εύκολη πηγή συνδυασμού πολλών θρεπτικών ουσιών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s