Berries και νοσηλεύτριες

anthocyaΔιατροφή πλούσια σε ανθοκυανίνες (τάξη φλαβονοειδών με γνωστές αντιοξειδωτικές καιflavonoid αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες) σχετίζεται με μείωση του κινδύνου γιά οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου (ΟΕΜ) κατά 32%’  επίσης τακτική κατανάλωση  (άνω των 3 ημ/βδ) berries  (κυρίως μύρτιλα και φράουλες )  μειώνει σε παρόμοιο βαθμό τον κίνδυνο ΟΕΜ σε σχέση με όσους καταναλώνουν πολύ ολιγότερο (1 ημ/μήνα). Οι διαπιστώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της ύπαρξης άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς και ανεξάρτητες της λήψης άλλων φρούτων και λαχανικών.

 Τα ευρήματα αυτά  δημοσιεύτηκαν στο  Circulation 14 Ιαν και προέκυψαν μετά από 18ετή παρακολούθηση 93000 νοσηλευτρνοσηλευτριών (Nurses Health Study 2) ‘ οι νοσηλεύτριες είχαν μέσο όρο ηλικίας 36 έτη και όσες από αυτές κατανάλωναν τακτικά παραπάνω ποσότητες τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες, ταυτόγχρονα κάπνιζαν ολιγότερο, είχαν περισσότερη φυσική δραστηριότητα  και αποδεκτό  σωματικό  βάρος, ενώ η διατροφή τους περιείχε ολιγότερα τρανς και κορεσμένα λιπαρά. Σημειώνεται επίσης ότι από προηγούμενη παρεμφερή μελέτη ( NHS 1) είχε φανεί ότι η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες συντελεί στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ελάττωση του κινδύνου για εμφάνιση αγγειακού  εγκεφαλικού  επεισόδιου.

Ποιές τροφές έχουν σημαντικά  αυξημένη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες;  είναι όλα τα berries (μούραberries-all, βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλα, κράνα, φράουλες-κυρίως μύρτιλα και φράουλες) , η μελιτζάνα και η μαύρη σταφίδα. Ολες αυτές οι τροφές ανευρίσκονται εύκολα  στην ελληνική αγορά και είναι σαφές ότι τα οφέλη από την κατανάλωση τους δεν αφορούν τελοσμόνο νοσηλεύτριες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s