Ασκηση και καρδιαγγειακή νοσηρότητα

crfΗ καρδιοαναπνευστική (ΚΑ)  ικανότητα (fitness) είναι ισχυρός δείκτης καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας, εξίσου ισχυρός με τους κλασσικούς παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση,κάπνισμα,διαβήτης,υπερχολ/μία ). Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρείαconditions-cardio (AHA) προτείνει και ενθαρρύνει τους ιατρούς να αξιολογούν την ΚΑ  ικανότητα των ασθενών τους και να συνιστούν την απαιτούμενη αναπροσαρμογή στην φυσική δραστηριότητα, γιατί φαίνεται ότι επί σακχαρώδη διαβήτη,παχυσαρκίας,στεφανιαίας νόσου,αρτηριακής υπέρτασης , η βελτίωσή του οδηγεί σε σημαντική μείωση μελλοντικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων (Circulation ,Jan 7).

Εάν λοιπόν η άσκηση είναι ένα <θαυματουργό φάρμακο> γιά πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, τότε δυστυχώς υποσυνταγογραφείται. Είναι ίσως θλιβερό να ασχολούνται ιατροί και ασθενείς  μόνο με την τροποποίηση των γνωστών παραγόντων κινδύνου με φάρμακα και να αγνοείται η άσκηση ως ισοδύναμης βαρύτητας τροποποιήσιμος ανάλογος  παράγοντας .Βέβαια δεν είναι απαραίτητο ξαφνικά ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο η και υγιείς να μεταβληθούν σε μαραθωνοδρόμους  η ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων, αλλά αρκεί να βάλουν στη ζωήτους 5 φορές/βδομάδα 30-60 λεπτά τmiddle-aged-exercise-Shutterstockουλάχιστον μέτριας αερόβιας φυσικής άσκησης. Φαίνεται  λοιπόν (JAMA ,Jan 8 )ότι με αυτόν τον τρόπο (και σε συνδυασμό με την δέουσα φαρμακευτική αγωγή όπου ενδείκνυται) μειώνεται η συνολική θνησιμότητα κατά 20%, η καρδιακή θνησιμότητα κατά 26% και το έμφραγμα μυοκαρδίου κατά 26%.

Προσέξτε λοιπόν ιατροί και υγιείς και ασθενείς’ μήν κάθεστε, μην ασχολείσθε μόνο με τα φάρμακα, σηκωθείτε και κινηθείτε -πρός την σωστή κατεύθυνση.Clipart Illustration of a Healthy Red Heart Running Past

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.