Πολύωρη εργασία και στεφανιαία νόσος

Στο Am J Epidem δημοσιεύτηκε ανασκόπηση πολλαπλών μελετών που εξέταζαν την πιθανή  σχέση πολύωρης εργασίας (Π.Ε) και στεφανιαίας νόσου (Σ.Ν). Ο προβληματισμός αν οι πολλές καθημερινές ώρες εργασίας μπορούν να δημιουργήσουν καρδιαγγειακά προβλήματα απασχολεί το κοινό από δεκαετίες , γιατί όσοι εργάζονται παραπάνω ώρες εκτίθενται σε υψηλές εργασιακές απαιτήσεις και διαθέτουν ολιγότερο η καθόλου ελεύθερο χρόνο γιά προσωπικά ενδιαφέροντα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 22518 άτομα, άνδρες και γυναίκες-χειρώνακτες και μη,κατοίκους ΗΠΑ-Ευρώπης-Ιαπωνίας, κατά τα έτη 1958-2010′ σαν Π.Ε ορίζονταν οι 10-11 ώρες/ημέρα, η οι 40-60 ώρες/βδομάδα. Διαπιστώθηκε ότι όσοι εργάζονταν περισσότερο είχαν 40% παραπάνω κίνδυνο να εμφανίσουν Σ.Ν’  δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν η πολύωρη εργασία είναι σαφής αιτιολογικός παράγοντας η απλώς δείκτης αυξημένου κινδύνου Σ.Ν.

Σε ανάλογη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Occup Environ Med εξετάσθηκε η σχέση  αθηρωμάτωσης (μέσω εκτίμησης του πάχους έσω-μέσου χιτώνα της καρωτίδας  και του σφυροβραχιόνου δείκτη) και Π.Ε. Μελετήθηκαν 3600 άτομα, άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας, και διαπιστώθηκε ότι η Π.Ε μπορεί να συσχετίζεται με υποκλινική Σ.Ν ,κυρίως σε μή χειρώνακτες’ ενοχοποιούνται η μικρότερη διάρκεια ύπνου,η κακή διατροφή και ο μειωμένος – μηδαμινός ελεύθερος χρόνος.

Συμπέρασμα’ μην το παρακάνετε στην δουλειά (ειδικά οι μη χειρώνακτες), και ασχοληθείτε με δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου’ φαίνεται ότι έτσι (εκτός των άλλων οφελών) μειώνονται και οι πιθανότητες να πάθετε έμφραγμα μυοκαρδίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.