Ντομάτα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Στην τελευταία έκδοση του Neurology δημοσιεύτηκε μία  φινλανδική μελέτη όπου παρακολουθήθηκαν 1031 άνδρες 45-65ετών έπί 10ετία και εξετάσθηκε η σχέση αγγειακού εγκεφαλικού επεισόδιου (ΑΕΕ) και επιπέδων λυκοπένιου, α/β καροτένης,βιταμίνης Ε και ρετινόλης. Διαπιστώθηκε ότι άτομα με υψηλά επίπεδα λυκοπένιου στο αίμα είχαν σημαντικά  ολιγότερες πιθανότητες  (55%)  να εμφανίσουν οιοδήποτε τύπο ΑΕΕ σε σχέση με άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα λυκοπένιου (0,220 vs 0,030μmol/L)‘ τα επίπεδα των λοιπών ουσιών δεν είχαν καμμία συσχέτιση με κίνδυνο εμφάνισης ΑΕΕ.

Το λυκοπένιο ανήκει στα καροτενοειδή και ανευρίσκεται κυρίως στη ντομάτα (και σε μεγαλύτερη ποσότητα στον χυμό της) και σε μικρότερη ποσότητα στη φράουλα,καρπούζι και γκρέιπ-φρούιτ΄είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου) και επιπλέον μειώνει την σύνθεση της LDLch καθώς και την οξείδωσή της,ελαττώνει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων και την σύνθεση παραγόντων φλεγμονής και βελτιώνει την ανοσιακή λειτουργία. Από προηγούμενες μελέτες  θεωρείται ότι προσδίδει προστασία από διαφόρους τύπους καρκίνου, κυρίως προστάτη και πνεύμονα και ότι σχετίζεται με καρδιαγγειακή προστασία. Σημειώνεται ότι όταν ήρθε η ντομάτα στην Ελλάδα (το 1818 μαζί με την πατάτα) εθεωρείτο βλαβερή γιά την υγεία.

Φαίνεται λοιπόν ότι ενίσχυση της διατροφής  με μήλα,δαμάσκηνα ,καφέ (www.nikmara.wordpress.com 11-28/08/12)  και ντομάτα (κατά προτίμηση σε χυμό), προσδίδει σημαντική προστασία από εμφάνιση  ΑΕΕ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.