Αναλγητικά και μείωση ακοής- Ηρεμιστικά και άνοια

Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού (50%>60 ετών στις ΗΠΑ) εμφανίζει μείωση της ακοής με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εργασιακή παραγωγικότητα ,η κοινωνικότητα και η ποιότητα ζωής’ επίσης μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των Δυτικών κοινωνιών κάνει τακτική χρήση αναλγητικών (80% γυναικών >25 ετών στις ΗΠΑ  έχει λάβει παυσίπονα τον τελευταίο μήνα).

Στo Am J Epidem δημοσιεύτηκε μελέτη 62000 γυναικών όπου φάνηκε ότι η λήψη τουλάχιστον 2φ/βδομάδα των αναλγητικών ιβουπροφαίνης (brufen,algofren,advil) και ακεταμινοφένης (πρόδρομος ουσία της παρακεταμόλης-depon, panadol) οδηγεί σε σημαντική μείωση της ακοής, και μάλιστα η μείωση είναι τόσο περισσότερη όσο τακτικότερη είναι η λήψη  αυτών των αναλγητικών΄ το αποτέλεσμα αυτό δεν διαπιστώθηκε μετά από λήψη ασπιρίνης η άλλων παρόμοιων  αντιφλεγμονωδών-αναλγητικών σκευασμάτων. Η ωτοτοξικότητα αποδίδεται στην μειωμένη αιμάτωση του κοχλία λόγω μειωμένης σύνθεσης προσταγλανδινών, καθώς και σε μειωμένη ενδογενή σύνθεση γλουταθειόνης. Σημειώνεται επίσης ότι τα ίδια ευρήματα έχουν ανακοινωθεί παλαιότερα σε ανάλογες μελέτες στον ανδρικό πληθυσμό.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η χρήση αναλγητικών σε άτομα 65 ετών θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, ιδίως όταν υπάρχουν προβλήματα ακοής.

Τα ελάσσονα ηρεμιστικά τύπου βενζοδιαζεπινών (ΒΔ)-ευρέως κυκλοφορούντα στην Ελληνική αγορά ως Tavor,Lexotanil,Xanax κ.λ.π είναι διαδεδομένα στις Δυτικές κοινωνίες και χρησιμεύουν στην καταπολέμηση των οξέων αγχωδών επεισοδίων και της παροδικήs αυπνίας’ δυστυχώς όμως η ευρεία χρήση συνοδεύεται και από χρόνια χρήση. Στην Γαλλία αναφέρεται ότι το 30% των ατόμων>65 ετών  λαμβάνει χρονίως ΒΔ, ενω το ποσοστό αυτό στον Καναδά, Ισπανία και Αυστραλία είναι 15-20%.

Η χρόνια λήψη συνδέεται με πτώσεις και κατάγματα, ενώ μιά νέα  γαλλική  μελέτη  στο BMJ διαπιστώνει ότι η χρόνια λήψη ΒΔ αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας κατά 50%‘ δεδομένης της αύξησης της συχνότητας  της άνοιας προιούσας της ηλικίας, είναι ξεκάθαρο ότι η χρήση των ΒΔ σε άτομα >65 ετών πρέπει να γίνεται μόνον για μικρό χρονικό διάστημα και μόνον κατόπιν ιατρικής σύστασης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.