Παχύσαρκοι έφηβοι -καπνίστριες μητέρες

Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η προτίμηση των εφήβων γιά κατανάλωση λιπαρών τροφών επιτείνει περισσότερο την πρόσληψη τροφών με αυξημένα ζωικά λιπαρά , και ταυτόγχρονα δημιουργεί μία απέχθεια στίς τροφές που είναι πτωχές σε ζωικά λίπη ,δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο ο οποίος επάγει τηνπαχυσαρκία.

Στην on line έκδοση του Arch Gen Psychiatry του Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε Καναδική μελέτη που εξέτασε την σχέση της εφηβικής παχυσαρκίας και της καπνιστικής συνήθειας των μητέρων τους. Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι των οποίων η μητέρα κάπνιζε κατά την διάρκεια της κύησης είχαν αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος , περισσότερο ολικό λίπος στο σώμα τους και κατανάλωναν πολύ περισσότερες ζωικές λιπαρές τροφές σε σχέση με εκείνους των οποίων η μητέρα δεν κάπνιζε’ επιπλέον ανευρέθηκε ότι οι παχύσαρκοι αυτοί έφηβοι είχαν μικρότερο όγκο της εγκεφαλικής αμυγδαλής (περιοχή του αρχέγονου εγκέφαλου, πάνω από το εγκεφαλικό στέλεχος, που σχετίζεται και με τις διαιτητικές συνήθειες και τον εθισμό). Σαν καπνίστριες θεωρούνταν οι μητέρες που κάπνιζαν πάνω από ένα τσιγάρο/24ωρο (μέσο όρο 11) κατά το  δεύτερο 3μηνο της κύησης, ενώ σαν μη καπνίστριες όσες δεν είχαν καπνίσει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την εγκυμοσύνη.

Είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται η ευθεία σχέση της καπνιστικής συνήθειας της εγκύου και της εφηβικής παχυσαρκίας και ως εκ τούτου διαπιστώνεται ένας ακόμα λόγος γιά να συνιστάται η απαγόρευση του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.