Διατροφή και υπέρταση

Στις πρόσφατες συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) για την αρτηριακή  υπέρταση ανακοινώθηκαν τρείς πολύ ευχάριστες μελέτες που αφορούσαν την επίδραση στην αρτηριακή  πίεση του γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά και του χυμού κράνας (cranberry)-προιόντα γνήσια ελληνικά, καθώς και του σησαμέλαιου-ρυζέλαιου. Οι τροφές αυτές φαίνεται ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση μέχρις 30%, ενώ το σησαμέλαιο-ρυζέλαιο επιπροσθέτως ελαττώνει σημαντικά  την ολική και την κακή -LDL χοληστερόλη και αυξάνει την καλή-HDL χοληστερόλη. Τα αποτελέσματα αυτά  εξηγούνται κυρίως από την αυξημένη  περιεκτικότητα σε κάλιο και  αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ως εκ τούτου η AHA συνιστά την προσθήκη των τροφών αυτών στην προτεινόμενη καρδιοπροστατευτική δίαιτα (DASH  diet), η οποία εμπεριέχει στην καθημερινή διατροφή 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, 4-5 μερίδες φρούτων και 2-3 μερίδες φυτικών η θαλασσινών  πολυακόρεστων λιπαρών οξέων΄συνιστά μόνον προσοχή σε τυχόν πρόσθετη ζάχαρη που μπορεί να περιέχει ο χυμός κράνας και το γιαούρτι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s