Μακροζωία

Στις αναπτυγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου το ποσοστό του πληθυσμού  της 4ης ηλικίας βαίνει αυξανόμενο -μέχρις τώρα, πιθανώτατα λόγω βελτιωμένης παροχής προληπτικών και θεραπευτικών υπηρεσιών υγείας. Η παράταση και η ποιότητα της ζωής έχει εξεταστεί και μελετηθεί σε σχέση με την φυσική δραστηριότητα και τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (άσκηση, ενασχόληση με Η/Υ,επιτραπέζια παιγνίδια).

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο BMJ μια  σουηδική μελέτη που αφορούσε  1810 άτομα  άνω των 75 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν 18 χρόνια  και εξετάσθηκε η επίδραση στην μακροζωία του συνδυασμού υγιεινού τρόπου ζωής-φυσικής δραστηριότητας και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ευρήματα:α) οι καπνιστές  έζησαν ολιγώτερο, ενώ όσοι διέκοψαν  το κάπνισμα έστω και στη μέση ηλικία έζησαν όσο και οι μη  καπνιστές. β)η φυσική δραστηριότητα (κολύμπι, βάδισμα,γυμναστικές ασκήσεις ) παρέτειναν την διάρκεια ζωής. γ)οι γυναίκες και άτομα υψηλού μορφωτικού επίπεδου έζησαν περισσότερο. δ)  η ομάδα των ατόμων που συνδύασε κοινωνική δικτύωση ( συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις,ταξίδια,επιτραπέζια παιγνίδια)  και υγιεινό τρόπο ζωής ( όχι κάπνισμα, όχι αλκοόλ, φυσική δραστηριότητα ) και μία τουλάχιστον ενασχόληση ελεύθερου χρόνου (μαγείρεμα, κηπουρική, οικακές εργασίες, εθελοντικό έργο) -ομάδα με χαμηλού κινδύνου profile, έζησε 5,4 χρόνια περισσότερο  από την ομάδα που δεν εφάρμοσε τον προηγούμενο συνδυασμό- ομάδα με υψηλού κινδύνου profile.

Επιπλέον υπερήλικες άνω των 85 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας  που ανήκαν στην χαμηλού κινδύνου ομάδα, έζησαν 4 χρόνια περισσότερο από αυτούς πού ανήκαν στην υψηλού κινδύνου ομάδα.

Συμπερασματικά  λοιπόν  φαίνεται, ότι ακόμη  και μετά την ηλικία των 75 ετών, η υιοθέτηση  ενός υγιεινού τρόπου ζωής με συνδυασμό  κοινωνικής-φυσικής δραστηριότητας  οδηγεί σε παράταση της ζωής με αξιοπρέπεια- ακόμα και αν υπάρχουν χρόνια προβλήματα υγείας. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.