Φυτικές τροφές και καρκίνος

Είναι γνωστό ότι η μη υγιεινή διατροφή σχεδόν ταυτίζεται με την έλλειψη από αυτήν φρούτων και λαχανικών, και ότι αυτή η έλλειψη με την σειρά της συσχετίζεται με την δημιουργία στον άνθρώπινο οργανισμό καρκινογόνου περιβάλλοντος. Τα φυτά (όχι όλα) παράγουν χημικές ουσίες που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρονται 1)το turmeric -είδος ginger, πηγή curcumin, 2)το πράσινο τσάι ,περιέχει κατεχίνες  3) τα σταφύλια περιέχουν resveratrol 4) το μπρόκολο και το λάχανο περιέχουν sulphoraphane ‘  όλες αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις  και αντικαρκινικές ιδιότητες (άμεσες και έμμεσες ) και έχει δειχθεί ότι η τακτική τους κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου προστάτη, ουροδόχου κύστης και πνεύμονα κατά 30-50%. Επίσης η συχνή πρόσληψη ντομάτας και φυλλωδών λαχανικών ελαττώνει τον κίδυνο καρκίνου προστάτη και παγκρέατος κατά 25% και 75% αντίστοιχα.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι και η παχυσαρκία που συσχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη φυτικών ουσιών είναι παράγοντας κινδύνου γιά κακοήθειες’ για κάθε 500γραμ παραπάνω λίπους στον άνθρωπο χρειάζονται 400 χλμ αιμοφόρων αγγείων,  με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του VEGF-παράγοντος παραγόμενου από τα αγγεία και συντελούντος στην καρκινογέννεση.

Συμπέρασμα:  Να μήν ξεχνάμε τα  5  ΜΗ– όσον αφορά την πρόληψη χρονίων ασθενειών και του καρκίνου’

α)μη καπνίζετε   β) μη τρέφεστε με επεξεργασμένες τροφές (junk food)  γ) μην έχετε αυξημένο σωματικό βάρος (ιδανικός ΔΜΣ=21-23)  δ) μη ξεχνάτε να ασκείσθε (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα)  ε) μη ξεχνάτε να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα, λαχανικά και  δημητριακά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.