Μήλα,κόκκινο κρέας και καρδιαγγειακά προβλήματα

Δύο ενδιαφέρουσες μελέτες από ΗΠΑ και Σουηδία: 1)Εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ( οι οποίες συνήθως έχουν αυξημένη χοληστερόλη) που κατανάλωναν καθημερινά μήλα η ξηρά δαμάσκηνα και παρακολουθήθηκαν γιά ένα χρόνο, εμφάνισαν σταθερά η μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης’  αναλυτικώτερα, η καθημερινή λήψη 100 γραμ. ξηρών δαμάσκηνων είχε σαν αποτέλεσμα την σταθεροποίηση των επιπέδων χοληστερόλης κατά την διάρκεια ενός έτους παρακολούθησης, ενώ η καθημερινή λήψη 75 γραμ. μήλων είχε σαν  αποτέλεσμα την μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 13% και της κακής (LDL) κατά 24% μετά ένα έτος .2)Κατανάλωση καθημερινά  μίας επιπλέον μερίδας κόκκινου φρέσκου η επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισόδιου κατά 11-13%‘ το αποτέλεσμα αυτό ερμηνεύεται λόγω της αυξημένης  περιεκτικότητας του κρέατος  σε κορεσμένα λιπαρά-νιτρικά -αλάτι-σίδηρο(;). Σαν κόκκινο κρέας εννοείται το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί’ σημειώνεται ότι δεν παρατηρήθηκε ανάλογο αποτέλεσμα με την αύξηση της κατανάλωσης πουλερικών.

Επιβεβαιώνεται γιά μιά ακόμα φορά  η λαική ρήση < ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα> και ότι η αυξημένη  κατανάλωση φρούτων και ειδικά μήλων, και ταυτόγχρονα η  μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος προφυλάσσει από καρδιαγγειακά  νοσήματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s