Ιός του Δυτικού Νείλου-νεώτερα/ ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο;

Σύμφωνα με τα μέχρις τώρα (τέλος Αύγουστου 2012) στοιχεία  του  Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) στις ΗΠΑ, το 2012 είναι η χειρότερη επιδημιολογικά  χρονιά  όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου (Ι.Δ.Ν) , έχοντας διαπιστωθεί λοίμωξη από τον ιό αυτον σε 48 πολιτείες, σε 1590 άτομα,  και  66 θάνατοι- με ανοδική τάση. Εξαίρεση πρός το παρόν φαίνεται να αποτελούν περιοχές με υψηλό υψόμετρο καθώς και οι πολιτείες Alaska και Hawai

Ο ιός είναι ξενιστής ( φιλοξενείται) στα πτηνά  και μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών σέ όλα τα θηλαστικά (και στον άνθρωπο) , κυρίως τις πρώτες  πρωινές και  τις  βραδυνές ώρες– οπότε τα κουνούπια έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα, και μπορεί να προσβάλλει όλους τα άτομα  που επιδίδονται σε υπαίθριες δραστηριότητες’  συμπτώματα εμφανίζονται 3-12 ημέρες (συνήθως 3-6) μετά το δήγμα του εντόμου μόνο στο 20% των περιπτώσεων και έχουν συνήθως  γριππώδη χαρακτήρα ( πυρετός, ρίγη, ανορεξία,κακουχία) , μη επιτρέποντας την ευχερή διάγνωση. Ακολουθεί αυτόματη ανάρρωση,και συνήθως παραμένει αίσθημα νωθρότητας επί εβδομάδες η και μήνες.

Στο 1% των περιπτώσεων εμφανίζεται μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και στο 10% αυτών των περιστατικών επέρχεται θάνατος’ στούς υπόλοιπους δυνατόν να αναπτυχθεί έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας και  οξεία χαλαρή παράλυση. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και αντιμετωπίζονται  τα συμπτώματα ανά περίπτωση.

Παράγοντες κινδύνου γιά την αναφερθείσα βαρύτερη μορφή της νόσου  είναι η ηλικία (>50 ετών, και όσον  μεγαλύτερη η ηλικία τόσο το χειρότερο), η νόσηση από καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη,αρτηριακή υπέρταση, νεφροπάθεια καθώς και η μεταμόσχευση οργάνου΄ για τις έγκυες και τα νήπια δεν υπάρχουν επαρκή  στοιχεία.

Αυτονόητη  είναι η μεγάλη σημασία της πρόληψης και σε ατομικό επίπεδο (εντομοαπωθητικά σκευάσματα- αποφυγή λιμνάζοντων νερών), αλλά και σε επίπεδο δημόσιας υγιεινής  με τούς κατάλληλους ψεκασμούς  όπου κρίνεται απαραίτητο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.