Μνήμη και βάδιση

Στην πρόσφατη διεθνή συνάντηση της Alzheimer Association στο Vancouver παρουσιάστηκαν πολλές μελέτες που ανέδειξαν την σχέση της ήπιας γνωστικής διαταραχήςΗ.Γ.Δ (ήπια έκπτωση των ανώτερων πνευματικών λειτουργιών-κυρίως της  πρόσφατης μνήμης) και της φυσικής δραστηριότητας.

Μία τετράδα μελετών από τις ΗΠΑ, Ελβετία και Ολλανδία έδειξε τα εξής: α) όσο επιδεινώνεται η Η.Γ.Δ, τόσο μειώνεται και η ταχύτητα της βάδισης’ ακόμα και η μείωση κατά 1,7 εκ. του μήκους της κάθε δρασκελιάς από την επόμενη οδηγεί σε 2πλασιασμό του κίνδυνου πτώσης το επόμενο 6μηνο και σε σημαντική αύξηση  κίνδυνου εμφάνισης άνοιας την προσεχή 5ετία. β) η μείωση της ταχύτητας, του ρυθμού και του εύρους του βήματος έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση της μνήμης, την ελάττωση της εκτελεστικής ικανότητας , την ελάττωση της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών αλλά και την μείωση του ολικού όγκου του εγκεφάλου.

Αλλη τετράδα μελετών ανέφερε ότι προγράμματα βάδισης -αερόβιας άσκησης καθώς και προγράμματα αναερόβιας άσκησης-άρσης βάρους (resistance training) εφαρμοζόμενα σε ηλικιωμένα άτομα με η χωρίς Η.Γ.Δ έχουν σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της μνήμης και της προσοχής (nikmara.wordpress.com/, 05/05/12).

Υπάρχει λοιπόν ένας απλός ,οικονομικός και εύκολος τρόπος ανίχνευσης ασυμπτωματικής Η.Γ.Δ (screening)- η παρατήρηση  βαδίσματος του ηλικιωμένου ατόμου/ αν αρχίζει να περπατάει αργά (χωρίς εμφανή αιτία), χρειάζεται παραπομπή στον ειδικό νευρολόγο’ όμως για να μην φθάσει σε αυτό τό σημείο πρέπει να έχει μάθει να περπατάει συστηματικά.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.