Διακοπή καπνίσματος,σωματικό βάρος και καθιστική ζωή

Αν και τα πλεονεκτήματα της διακοπής καπνίσματος (Δ.Κ) είναι γνωστό ότι υπερτερούν των κινδύνων από  την επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους (Σ.Β), πρόσφατη on line δημοσίευση στο BMJ αναφέρει ότι η αύξηση του Σ.Β είναι ουσιωδώς περισσότερη από ότι εθεωρείτο μέχρις τώρα-κατά μέσο όρο  4,67 kgr μετά από ένα χρόνο. Στην μεταανάλυση όμως αυτή παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές’ 16%  των ατόμων έχασαν βάρος,34% κέρδισαν ως 5 kgr,37%  5- 10kgr και 13% πάνω από 10kgr. Σημειώνεται ότι τα συμπεράσματα αυτά αφορούν άτομα που έλαβαν μέρος σε κλινικές μελέτες έχοντας λάβει η όχι φαρμακευτική αγωγή Δ.Κ, και επίσης δέ συνέχισε η παρακολούθηση μετά από ένα χρόνο για να διαπιστωθεί τι έγινε με το αυξημένο Σ.Β. Βέβαιο είναι ότι ενώ είναι σαφής η θετική σχέση παχυσαρκίας και συνολικής θνησιμότητας, δεν συμβαίνει το ίδιο με μέτρια αύξηση Σ.Β (όπως αυτή μετά την Δ.Κ) η οποία δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, γεγονός που συμβαίνει με το κάπνισμα.

Παρεμφερής παράγοντας κινδύνου με το κάπνισμα – όσον αφορά την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, είναι και ο καθιστικός τρόπος ζωής’ όπως αναφέρεται  στην ίδια ηλεκτρονική έκδοση εάν κάθεσαι ολιγώτερον από 3 ώρες/24ωρο και βλέπεις ολιγώτερο από 2 ώρες T.V/24ωρο, έχεις κέρδος περίπου 2 χρόνια ζωής.

Μάθετε να περπατάτε και στην εργασία σας και στα διαλείμματά σας, αυξήστε την φυσική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο σας- ειδικά αν έχετε διακόψει το κάπνισμα’ καθίστε ολιγότερο,ζήστε περισσότερο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.