Βιταμίνη D-νεώτερα και διχογνωμίες

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D (www.nikmara.wordpress.com, 17 /04/12) έχει συνδεθεί-πέραν της δυσμενούς επίδρασης στον οστικό μεταβολισμό,με την εμφάνιση κακοηθειών (κυρίως παχέος εντέρου) ,αυτοάνοσων παθήσεων, αυξημένης ολικής θνησιμότητας  και  καρδιαγγειακών  νοσημάτων (κυρίως ΑΕΕ-αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) αλλά και με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο Stroke τα αποτελέσματα πολυετούς μελέτης που αφορούσε Ιάπωνες κατοίκους της Honolulu  και η οποία απέδειξε ότι η μειωμένη διαιτητική  πρόσληψη βιτ. D είναι ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας  ΑΕΕ (κυρίως θρομβοεμβολικού)’ μόνον μία προηγούμενη (2005) μελέτη που αφορούσε  το 1/10 των ασθενών και το 1/3 του χρόνου παρακολούθησης της τελευταίας δημοσίευσης, είχε συσχετίσει την χαμηλή διαιτητική πρόσληψη βιτ.D και ΑΕΕ-ΟΕΜ (εμφράγματος μυοκαρδίου). Σχεδόν ταυτόγχρονα  στην  on line έκδοση του Stroke  δημοσιεύτηκε  παρεμφερής ανακοίνωση που σχετίζει τα μειωμένα επίπεδα βιτ.D του αίματος με τον κίνδυνο εμφάνισης  ΑΕΕ.

Αλλη σύγχρονη δημοσίευση στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism που εξέτασε 70000 άτομα κυρίως γυναίκες έδειξε ότι η ταυτόγχρονη λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D (αλλά όχι μόνον βιταμίνης D) οδηγεί σε μείωση των καταγμάτων και σε μείωση της συνολικής θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Φαίνεται λοιπόν -με την πρόοδο της έρευνας (κυρίως επιδημιολογικών μελετών), ότι η βιταμίνη D συγκεντρώνει πληθώρα ιδιοτήτων οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την συνολική υγεία  του πληθυσμού και η (όχι ασυνήθης) ανεπάρκεια της έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρά χρόνια  προβλήματα υγείας’ ως εκ τούτου θα πρέπει  τα επίπεδα της στον ανθρώπινο οργανισμό να μετρώνται (μάλλον σαν ρουτίνα), και ανάλογα να χορηγείται στην απαιτούμενη ποσότητα μακροχρόνια.

 

Στο πρόσφατο Ευρωπαικό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας (Απρίλιος 2013 Κοπεγχάγη) εμφανίσθηκε προβληματισμός και διχογνωμία  στο θέμα της χορήγησης και της δοσολογίας της βιτ. D.  Oμοφωνία υπήρξε στα εξής :  1) προτείνεται η καθημερινή έκθεση στον ήλιο 15-30 λεπτά ημερησίως. 2)  έγκυες και άτομα με κίνδυνο για οστεοπώρωση πρέπει να λαμβάνουν την επαρκή δόση δόση  δόση της βιταμίνης.  Διαφωνία  υπήρξε στο εάν πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης D  στον γενικό  πληθυσμό, εάν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα  διατροφής με βιταμίνη D και σε ποιά δόση οι έχοντες ανεπάρκεια ( τιμές <20 ng/ml) ,και αν πρέπει να συνιστάται παραπάνω κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.  Εκφράσθηκε η άποψη ότι δεν πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης στον γενικό πληθυσμό  και όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 600-800 μονάδες- η αντίθετη άποψη ήταν ότι σε  όλους πρέπει να εκτιμώνται τα επίπεδα της βιταμίνης και να χορηγούνται δόσεις έως 2000 μονάδες -εάν χρειάζεται. Οσον αφορά τις τροφές , πέραν του μουρουνέλαιου, τα λοιπά ψάρια συνήθως προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες και δεν περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.