Γαλακτοκομικά και σωματικό βάρος (1)

Στις αναπτυγμένες χώρες δυστυχώς η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις και η πρόληψη-επιβράδυνση της επιδημίας αυτής έχει αναδειχθεί σε υψηλής προτεραιότητας θέμα της δημόσιας υγείας. Τα γαλακτοκομικά προιόντα (Γ.Π) προμηθεύουν πάνω από το 50% των αναγκών σε ασβέστιο και είναι πηγή πρωτεινών, φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου- έχουν επίσης ευμενή επίδραση στην ρύθμιση καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου( σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή  υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο).Υπάρχουν μελέτες με αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τήν επίδραση αυξημένης κατανάλωσης Γ.Π στην απώλεια  σωματικού βάρους-λίπους (ενώ διατηρείται η μυική μάζα) κατά την εφαρμογή υποθερμιδικής δίαιτας- με τις περισσότερες να αναφέρουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Προσφατα δημοσιεύθηκε  μελέτη από την Αυστραλία-Ν.Ζηλανδία (Nutr-Metab) που εξέτασε την σχέση αυξημένης κατανάλωσης Γ.Π πτωχών σε λιπαρά και σωματικού βάρους/λίπους. Εξετάσθηκαν υπέρβαρα η παχύσαρκα άτομα που προσλάμβαναν καθημερινά για 6 μήνες, μία η τέσσερεις μερίδες Γ.Π με ολίγα λιπαρά, χωρίς να περιορίζουν τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες τους (μία μερίδα=250 ml γάλα-40gr τυρί-200gr γιαούρτι-190gr κρέμα). Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις εξης παραμέτρους’  περίμετρο μέσης και γλουτών,σωματικό βάρος,δείκτη  μάζας σώματος,ολικό και κοιλιακό λίπος ενώ παράλληλα ελεγχόταν η αρτηριακή  πίεση, το σάκχαρο, τα λιπίδια, και  ο μεταβολικός ρυθμός. Δεν διαπιστώθηκε στην ομάδα που κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα Γ.Π ούτε αύξηση βάρους ούτε αύξηση λίπους.

Συμπέρασμα: Αν είσαστε υπέρβαροι η παχύσαρκοι, θέλετε να αδυνατίσετε και μπορείτε να ελαττώσετε τις καθημερινές προσλαμβανόμενες θερμίδες , τότε η κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων Γ.Π με ολίγα λιπαρά  θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε χωρίς ταυτόγχρονα να υπάρξει δυσμενής επίπτωση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.