Παθήσεις άκρου ποδός-αντιμετώπιση

Η κίνηση του σώματος και το βάδισμα ρυθμίζονται από αρθρώσεις, συνδέσμους, τένοντες και οστά, που βρίσκονται στα πόδια μας. Υπάρχουν διάφορες παθήσεις των ποδιών που αφορούν τους ενήλικες (ιδίως γυναίκες), παιδιά και αθλητές. Οι συχνότερες παθήσεις του άκρου πόδα είναι: βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) –μεταταρσαλγίαεπώδυνη πτέρνα/πελματιαία απονευρωσίτιδακοιλοποδίασφυροδακτυλίαγαμψοδακτυλίαοστεοχονδρίτιδες άκρου ποδόςχονδροπάθειεςτενοντίτιδεςπεριοστίτιδες– υποτροπιάζοντα διαστρέμματα (κυρίως σε αθλητές)πλατυποδία/ βλαισοποδία/ ραιβοϊπποποδία(που εμφανίζονται απο την παιδική ηλικία) –διάφορες αρθρίτιδεςδιαβητικό πόδι. Επίσης άλλες παθήσεις του σώματος επηρεάζουν τον άκρο πόδα και την βάδιση, όπως ανισοσκελία, σκολίωση, επίμονη χαμηλή οσφυαλγία, τενοντίτιδα του Αχιλλείου, παθήσεις του γόνατος και του ισχίου , διάφοροι παλαιοί τραυματισμοί καθώς και ασθένειες με παραμόρφωση είτε απο ρευματοειδή αρθρίτιδα είτε απο άλλη ρευματική πάθηση.

Κατά την οξεία φάση των νόσων (πόνος) η αντιμετώπιση ανακούφισης είναι τα αντιφλεγμονώδη-αναλγητικά φάρμακα και η ανάπαυση. Για τη θεραπεία των παραπάνω παθήσεων υπάρχει η συντηρητική και η χειρουργική θεραπεία. Όσον αφορά την συντηρητική θεραπεία μέγιστη είναι η συμβολή του πελματογραφήματος. Πελματογράφος είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα με χιλιάδες αισθητήρες καταγραφής των πιέσεων του πέλματος, τόσο στη στάση, όσο και στη βάδιση. Συνδέεται με Η/Υ και αναλύει τα δεδομένα σχετικά με την φόρτιση, το κέντρο βάρους, τις φάσεις στήριξης και αιώρησης κατά τη βάδιση. Υπάρχει το στατικό και το δυναμικό πελματογράφημα. Το στατικό πελματογράφημα επεξεργάζεται την κατανομή, την εντόπιση και το μέσο όρο της μηχανικής πίεσης που κατανέμεται στα κάτω άκρα. Το δυναμικό πελματογράφημα αναλύει τις φάσεις του δυναμισμού, το γράφημα της φόρτισης, τη μεγίστη πίεση καθώς και την πίεση που ασκείται κατα την διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων. Τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων πελματογραφήματος καταγράφονται στον Η/Υ. Σύμφωνα με την αναγραφή των αποτελεσμάτων κατασκευάζονται εξατομικευμένα πέλματα που παρέχουν ιδανική υποστήριξη και ισομερή κατανομή του βάρους. Είναι κατάλληλα για κάθε τύπο παπουτσιών, αεριζόμενα, επενδυόμενα με αντιμυκητιασικό υλικό και έχουν ως αποτέλεσμα την ανακούφιση απο τον πόνο. Η εξέταση είναι  απλή  και γρήγορη( κρατάει μόλις δεκαπέντε λεπτά).

Η χειρουργική θεραπεία γίνεται1) με τον κλασικό τρόπο της οστεοτομίας(για τα κότσια και μεταταρσαλγία) και 2) με μία σύγχρονη πολύ πιο ανώδυνη μέθοδο που γίνεται διαδερμικά (χωρίς χειρουργική τομή), χωρίς νοσηλεία και υλικά οστεοσύνθεσης, και με άμεση φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού.

Σωκράτης Ξενάκης

Αθ.Γκλιατη 1, Μαρκόπουλο. 2299073761

Ορθοπαιδικός-Χειρουργός-Τραυματιολόγος


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.