Πτώσεις στούς ηλικιωμένους

Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμού σε άτομα άνω των 65 ετών και αποτελούν ένα σοβαρό ενδοοικογενειακό πρόβλημα αλλά και ταυτόγχρονα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας’ 30-40%  του συγκεκριμένου πληθυσμού υφίσταται τουλάχιστον ένα επεισόδιο πτώσης/έτος και από αυτούς το 5-10% αποκτά θλαστικά τραύματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα. Οι πτώσεις αποθαρρύνουν την κινητικότητα, δημιουργείται αναστολή στην δραστηριότητα-αβεβαιότητα -έλλειψη αυτοπεποίθησης-προβληματισμός στην οικογένεια, και έτσι δημιουργείται  φαύλος κύκλος και αυξάνει ο κίνδυνος των πτώσεων.

Πρίν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκαν  στην on line  έκδοση του  Annals of Internal Medicine οι νέες συστάσεις  για την πρόληψη των πτώσεων σε άτομα άνω των 65 ετών που διαμένουν στις κατοικίες τους ‘ 1) τακτικό πρόγραμμα άσκησης η/και φυσικοθεραπείας, οδηγεί  σε μείωση του κινδύνου πτώσεων κατά 13%- 2) λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D οδηγεί σέ ελάττωση του κινδύνου κατά 17%, ιδίως αν υπάρχει και ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Οι προηγούμενες συστάσεις για πολυπαραγοντική αξιολόγηση (ΩΡΛ, οφθαλμολογική,αιματολογική κ.λ.π) δεν ισχύουν πλέον σαν συνολική  σύσταση στα συγκεκριμένα αυτά άτομα, αλλά μόνον εξατομικευμένα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.