Νεώτερα στήν πρόληψη τής ημικρανίας

Στην φετινή ετήσια συνάντηση της American Academy of Neurology ανακοινώθηκαν οι νεώτερες οδηγίες για την αντιμετώπιση των επεισοδιακών κρίσεων ημικρανίας (ημικρανιακές προσβολές έως 14 ημέρες τον μήνα) οι οποίες και αφορούν την πλειονότητα των ασθενών -σε σχέση με τους πάσχοντες από χρόνια ημικρανία (προσβολές πλέον των 15 ημερών τον μήνα). Η νόσος αφορά το 12% του πληθυσμού των Η.Π.Α (2% μέ χρόνια κεφαλαλγία) και η θεραπεία διακρίνεται α) στην διαχείριση της ημικρανιακής κρίσης  καί β) την προληπτική αγωγή.

Ως προληπτική  θεραπεία θεωρείται  η  λήψη φαρμάκων ,φυτικών προιόντων,συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία λαμβάνονται καθημερινά με σκοπό την μείωση της συχνότητας-σοβαρότηταςδιάρκειας  των ημικρανιακών κρίσεων’ άρα ένα δραστικό σκεύασμα έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερες, αραιότερες και ηπιότερες κρίσεις οι οποίες απαντούν πιό εύκολα στην θεραπεία της οξείας φάσης.

Τα φάρμακα που έχουν ένδειξη επιπέδου Α γιά την πρόληψη της ημικρανιακής κρίσης είναι α) αντιεπιληπτικά  topiramate (topamac) και divalproex(depakine)  και β) αναστολείς β αδρενεργικών υποδοχέων προπρανολόλη(inderal) και τιμολόλη( κυκλοφορεί μόνο σαν κολλύριο)/ στα τελευταία προστίθεται πλέον και η μετοπρολόλη (lopressor)’ ολα αυτά τα φάρμακα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά , τα περισσότερα από πολλά χρόνια έχοντας την ενδειξη της πρόληψης της ημικρανίας- το ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι ασθενείς δεν τα λαμβάνουν.

Το εντυπωσιακό νέο στοιχείο είναι ότι γιά πρώτη φορά λαμβάνει ένδειξη επιπέδου Α και προστίθεται στα σκευάσματα πού επίσημα μπορεί να χορηγούνται προληπτικά γιά την ημικρανία  ένα εκχύλισμα από φυτό – το Petasites η Butterbur’ η αποτελεσματικότητά του δείχθηκε με 3 τυφλές μελέτες. Η δράση του αποδίδεται στα  ενεργά συστατικά petasines/isopetasines πού έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Χορηγείται σαν κάψουλα, 75 mgr 2-3 φορές/ 24ωρο, και οι πιθανές  παρενέργειες του είναι ήπιες γαστρεντερικές. Σημειώνεται ότι οι ιδιότητες των ενεργών συστατικών του Butterbur είναι γνωστές από πολλά χρόνια στην Απω Ανατολή και εφαρμόζονται σε παθήσεις όπως το άσθμα και η υπέρταση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.