Τυρί καί ψάρι

Είναι γνωστή  η συζήτηση γιά τήν επίδραση  τών πολυακόρεστωνλιπαρών οξέων (ψάρια τών βαθιών θαλασσινών νερών) στήν πρόληψη τής άνοιας,μέ έμμεσο τρόπο (βελτίωση τών καρδιαγγειακών παραμέτρων)’  πρόσφατη  όμως δημοσίευση τού καθηγητή Ν.Σκαρμέα και συν. από τό Columbia  Univercity στό Neurology αναφέρει ότι η πρόσληψη αυξημένης ποσότητας ω3 λιπαρών  σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα β-αμυλοειδούς ( η πρωτείνη πού εναποτίθεται στόν εγκέφαλο στήν άνοια τύπου Alzheimer) στό αίμα ηλικιωμένων ατόμων χωρίς άνοια.  Η συσχέτιση αυτή είναι ανεξάρτητη φύλου, ηλικίας,εθνικότητας, μόρφωσης και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Α lzheimer και με βραδύτερη εξέλιξη ήπιας γνωστικής διαταραχής. Βέβαια απαιτούνται μελέτες συσχέτισης τών επιπέδων β-αμυλοειδούς εγκεφαλονωτιαίου υγρού και ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, έτσι ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Σύγχρονες ευρωπαικές δημοσιεύσεις αναφέρονται στήν ευμενή καρδιαγγειακή επίδραση τυριών από τήν περιοχή τών Αλπεων (Gstaad,Aosta) λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λινολεικό οξύ(ω3 λιπαρό).Ειδικότερα, η κατανάλωση  τυριού Grana Padano  έχει σάν αποτέλεσμα σημαντική αντιυπερτασική δράση σε υπερτασικούς ασθενείς πού δέν θεραπεύονται με αΜΕΑ η ARBs’ πρόκειται γιά ένα ημίσκληρο λιπαρό τυρί με λίγο αλάτι πού παραγεται στήν κοιλάδα τού Πάδου στήν Λομβαρδία καί περιέχει σε μεγάλη ποσότητα δύο ιδιαίτερα τριπεπτίδια πού παράγονται κατά τη ζύμωση του γάλακτος από πρωτεινάσες τού γένους Lactovacillus Helveticus.

Σκουμπρί, ρέγγα, σολωμός και grana padano;  ας τα δοκιμάσουμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s