Προληπτικός έλεγχος υγείας-check up (1)

Η ανίχνευση πρώιμης  ασυμπτωματικής νόσου (screening)οδηγεί χωρίς αμφιβολία στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της’ το ίδιο ισχύει και για την έγκαιρη διαπίστωση παθολογικών αποκλίσεων εργαστηριακών εξετάσεων οι οποίες  είτε εκφράζουν νόσο είτε οδηγούν σε νόσο(χοληστερόλη, σάκχαρο,αιμοσφαιρίνη,κα). Με άλλα λόγια η εφαρμογή της προληπτικής  ιατρικής μέσω προγραμμάτων (συνήθως)  ετήσιου ελέγχου (checkup, annualphysical) οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού.

Σήμερα στις δυτικές κοινωνίες η εύκοληπρόσβαση στις ιατρικές πληροφορίες μέσω του τύπου και του διαδικτύου καθιστά ευχερή την ενημέρωση  τού κοινού σχετικά με θέματα υγείας και αυξάνει την ευαισθητοποίηση στήν ύπαρξη συμπτωμάτων. Ο ενημερωμένος ασθενής είναι γενικά συνεργάσιμος ασθενής,κατατοπισμένος, απαιτητικός και έχει ήδη υποβληθεί αρκετές φορές σε προληπτικό έλεγχο υγείας. Τα αναφερθέντα όμωςδεν  υποκαθιστούντην εξατομικευμένη προσφορά υπηρεσιών υγείας η οποία  οφείλει να παρέχεται βασιζόμενη στο ιστορικό, την φυσική εξέταση και την αξιολόγηση των παρακλινικών εξετάσεων από τον οικογενειακό ιατρό. Δυστυχώς στη χώρα μας ούτε υπάρχει πρακτικά μέχρις σήμερα ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ενταγμένος στη παροχή προληπτικών υπηρεσιών υγείας, (αν και υπάρχουν οικογενειακοί- γενικοί ιατροί), και ούτε έχει γίνει αντιληπτό από την πλειονότητα του πληθυσμού η αναγκαιότητα ύπαρξης του σε ευρεία κλίμακα.

Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού υποβάλλεται σε ετήσιο η και συχνότερο εργαστηριακό έλεγχο και τα αποτελέσματα είτε παραμένουν μέσα σε ένα κλειστό φάκελλο,είτε αυτοαξιολογούνται(παρακάμπτοντας την φυσική εξέταση, το ιστορικό και τον οικογενειακό ιατρό) ,είτε ελέγχονται  από έναν ιατρό ο οποίος δεν γνωρίζει  και δεν θα ξαναδεί πιθανώς τον εξετασθέντα. Ο σημερινός Έλληνας/Ελληνίδα  είναι ενημερωμένος/η- σε ένα σημαντικό βαθμό, για τις επιπτώσεις  των παθολογικών αποκλίσεων εργαστηριακών παραμέτρων στην υγεία του(π.χ δυσμενής επίδραση της υπερχοληστερολαιμίας  στις αρτηρίες,σακχαρώδης διαβήτης και επιπλοκές, χαμηλός αιματοκρίτης),όμως την ίδια ώρα συνεχίζει να καπνίζει,να κάνει επανειλημμένες γενικές ούρων, καρκινικούς δείκτες και λοιπές εξετάσεις χωρίς σαφή ένδειξη και σύσταση,και  να αποφεύγει γιά άγνωστους λόγους ( και οφειλόμενους συνήθως σε παραπληροφόρηση) να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση , μαστογραφία η δακτυλική εξέταση του προστατικού αδένα .Επίσης αγνοεί την επίδραση της κληρονομικότητας σε ορισμένες νόσους η αποφεύγει να ασχοληθεί με την πρόληψη στο θέμα αυτό.

Ο συνδυασμός της έλλειψης ουσιαστικής εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού  ιατρού-της υπερεφαρμογής/ ή  τής μή  εφαρμογής προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου σε μαζική κλίμακα-και τής μή αξιολόγησης( η μή ορθής αξιολόγησης) των αποτελέσμάτων,ακυρώνει σε σημαντικότατο βαθμό την θετική επίδραση του checkup στην υγεία του πληθυσμού.

Όσον αφορά το περιεχόμενο ενός προγράμματοςπροληπτικής  ιατρικής σε θεωρούμενο  υγιές άτομο, προτείνεται ο  ακόλουθος περιοδικός έλεγχος (σύμφωνα με τις οδηγίες διεθνών οργανισμών ,ιατρικών εταιριών,κρατικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας)’

1)Βασικές αιματολογικές καί βιοχημικές εξετάσεις (γλυκόζη, λιπιδαιμικό profile,νεφρική και ηπατική λειτουργία, γενική αίματος)2)Βάσει φύλλου και ηλικίας, ουρολογικός και γυναικολογικός έλεγχος(εξέταση προστάτη/μαστογραφία-pap test)-κολονοσκόπηση. Επιπρόσθετες εξετάσεις  προτείνονται ανάλογα την κάθε περίπτωση-ύπαρξη προδιαθεσικων κληρονομικών παραγόντων-ειδικής συμπτωματολογίας-διαπίστωσης ευρημάτων  και σημείων κατά την κλινική εξέταση,π.χ υπερηχογραφίκός  έλεγχος,επίπεδα βιταμινών, θυρεοειδική λειτουργία, ανοσολογικός έλεγχος ,ακτινογραφίες,ακόμηκαι πλέον ειδικές εξετάσεις όπως αξονικές η μαγνητικές τομογραφίες. Συμπερασματικά λοιπόν συνιστάται ο τακτικός (ετήσιος) βασικός εργαστηριακός έλεγχος του ενήλικος πληθυσμού, και κατά περίπτωση πλέον λεπτομερής και αναλυτικός, από πιστοποιημένες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, και τα αποτελέσματα πρέπει να αξιολογούνται απαραίτητα καί  από τον οικογενειακό ιατρό’ σημειώνεται  επίσης ότι για τα παιδιά-εφήβους και τούς ηλικιωμένους, το profile εργαστηριακού ελέγχου διαφοροποιείται σε ένα βαθμό για αυτονόητους λόγους(ανάπτυξη-γήρανση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.