Διατροφή καί νοσηρότητα

Δύο πρόσφατες μεγάλες μελέτες αναφέρουν ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται μέ σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας καί θανάτου από καρκίνο (κυρίως ορθοκολικού)’ προτείνουν τήν εξαφάνιση τού επεξεργασμένου  κόκκινου κρέατος από τήν διατροφή καί τήν πρόσληψη  τού μή επεξεργασμένου ολιγότερον από τρεις φορές εβδομαδιαίως- αντικαθιστώντας το μέ ψάρι,πουλερικά,σιτηρά καί λαχανικά. Ειδικά γιά τά αλλαντικά, νεώτερη μελέτη αναφέρει ότι η τακτική πρόσληψη τους  είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου γιά παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειαςΧΑΠ) καί εισαγωγής στό νοσοκομείο., ενώ αντίθετα η πρόσληψη ινών από δημητριακά δρά προληπτικά.

Αλλες μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λευκού ρυζιού καί σακχαρούχων αναψυκτικών (έστω καί σέ μικρή δόση) ,σχετίζεται μέ αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη καί στεφανιαίας νόσου- μέσω τής αύξησης τού σωματικού βάρους και αυξημένων επιπέδων φλεγμονωδών παραγόντων στόν ανθρώπινο οργανισμό/ενώ αντίθετα η τακτική κατανάλωση μήλων,αχλαδιών καί βατόμουρων φαίνεται νά ελατώνει τόν κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη-λόγω τής υψηλής περιεκτικότητας σέ φλαβονοειδή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s