ιατρικη και καθημερινοτητα

Νομίζω πώς οί σύγχρονες διαιτητικές οδηγίες από τίς αρμόδιες υπηρεσίες υγείας πρός τούς πολίτες τών Η.Π.Α  αφορούν τό ίδιο καί τούς  Ελληνες πολίτες. Μήν νομίζετε βέβαια πώς αναγράφονται καινούριες καί πρωτότυπες προτάσεις, όμως είναι χρήσιμο νά διαβασθούν οί βασικοί άξονες καί νά γίνουν γνωστοί στό ευρύ κοινό.

Ελαττώστε 1) τό αλάτι (λιγότερο από 2,3 gr/24ωρο ή καί από 1,5gr  σέ άτομα >50 ετών ή πάσχοντα από καρδιαγγεικά νοσήματα) 2)τά κορεσμένα λιπαρά (<ιο% τών ημερήσιων θερμίδων) καί τήν χοληστερόλη(<300gr /24ωρο) 3)τά πρόσθετα σάκχαρα καί τά  επεξεργασμένα σιτηρά (άσπρο ψωμί , άσπρο ρύζι) καί 4) τό αλκοόλ(έως δύο ποτήρια κρασί, ή 350 ml μπύρα. ή ένα υψηλόβαθμο άλλο αλκοολούχο ποτό/24ωρο-όχι καθημερινά καί όχι υποχρεωτικά)

Αυξήστε α)τά δημητριακά ολικής άλεσης β)φρούτα καί  λαχανικά γ)γαλακτοκομικά μέ λίγα ή καθόλου λιπαρά δ)θαλασσινά και πουλερικά καί ε)φασόλια-μπιζέλια.

Δίνετε έμφαση στήν πρόσληψη ινών,ασβεστίου,καλίου,βιταμίνης D καί πρωτεινών, καί βέβαια ρυθμίζετε τήν ισορροπία μεταξύ τών προσλαμβανόμενων θερμίδων καί τής φυσικής δραστηριότητας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s